2019 een terugblik en vooruitblik 2020

Brede wespenorchis in volle bloei

Brede wespenorchis in volle bloei

Eind van het jaar is balans opmaken. Wat is er gewonnen en blijft er aan natuur? Soorten die makkelijk scoren door conditie van de bodem zijn brandnetels en de verspreiding is aangepakt.  Handmatig verwijderen werd het, volgend jaar zien we gauw genoeg het resultaat. Het Robertskruid verspreidde zich door uitzaaiing in de wei. Jaarlijks twee keer maaien heeft zo zijn voordelen: er komen meer bloemplanten. Door nieuwe soorten uit te planten en in te zaaien krijgt het hele terrein daarmee ander aanzien. Dit is tevens opzet, bijenplanten betekenen voedsel voor allerlei insecten. Deze worden vervolgens weer  geconsumeerd door vogels, egels en bos/spitsmuis en mollen, alles doet zich tegoed aan gezond bodemleven. Als laatste verschijnen predatoren zoals wezel of hermelijn.

Het aantal wormen in de bodem zien wij teruglopen, en moet omhoog om bodemvruchtbaarheid te onderhouden, hun werk is helemaal gratis!

In de composthoop zagen wij wel springstaarten en kevers echter géén mestworm  Je kunt mestwormen kopen maar nu even niet, volgend voorjaar is het zichtbaar bij het omzetten van de composthoop. Een artikel over platwormen die via tuinaarde naar onze tuinen kunnen migreren, doet ons extra letten op plantmateriaal. Een soort die alle wormen opvreet is reeds gearriveerd in ons landje. Dat wil je niet in je tuin!

Veel groente-planten hadden tekort aan water, maar de zon deed ook veel goeds voor b.v. tomaten. De oogst bleek uitzonderlijk. Het was heet en zonnebloemen en spontaan opkomende koriander stond te pronken. Laatstgenoemde soort zat in een bloem-zaad mengsel. De smaak van het verse blad kenden we niet, maar waarderen we nu des temeer.

Tenslotte wensen we de lezer een Fijne Kerst en een voorspoedig Nieuwjaar: 2020!

 

Dit bericht is geplaatst op Tuesday, December 17th, 2019 om 17:45 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie