About

Deze site is opgezet om te laten zien hoe het gesteld is met de Holle Wegen in Zuid-Limburg. Met name de wegen rond de dorpskernen van Bingelrade, Jabeek, Schinveld, Merkelbeek en Doenrade. Het is de bedoeling de situatie elk jaar opnieuw te bezien, de veranderingen in positieve of negatieve zin. Het hedendaagse gebruik ervan en de flora en fauna, wat er zich zoal kan vestigen, komt aan bod. Een stukje geschiedenis van deze wegen geeft een inzicht over ontstaan en onderhoud in vroeger dagen en de betekenis voor de mensen die er gebruik van maakten.

Wat u verder kunt vinden en verwachten op deze site:

  • Het onder de aandacht brengen voor een groter publiek van de aantrekkelijkheid van deze wegen en de gevaren die ze momenteel bedreigen.
  • Laten zien dat er ook een andere waardering van de wegen nodig is, om ze ook voor de toekomst te kunnen behouden.
  • Inzicht te bieden in afspraken die er liggen t.a.v. soortenrijkdom in deze wegen en hoe die rijkdom teloor gaat bij de huidige aanpak.

Kortom deze site wil zo breed mogelijk informatie verschaffen.

Wat is er zo mooi aan een holle weg?

index_holle_weg_01

Holle weg van Bingelrade naar Doenrade

Iemand die vaak vertoeft in de wegen zal dit antwoord makkelijk kunnen geven. Als je door de holle weg loopt verandert telkens het perspectief, m.a.w. je uitzicht. Een stukje weg wordt door de zon beschenen en geeft een heel andere begroeiing dan het deel dat altijd in de schaduw blijft. De grote verschillen in begroeiing die soms een gewelf boven je vormen maken het wandelen tot een belevenis. Bij elke bocht wordt het uitzicht weer anders.

Omdat veel insecten en andere dieren de beschutting van deze wegen opzoeken en waarderen als trekroute kun je er veel variatie tegenkomen. Daar, waar het open terrein is, zul je niet zoveel zien als hier. De kleurrijke vlinders en hommels, kevers en bijen kunnen uitstekend gedijen in het soort microklimaat dat de wegen te bieden hebben. Tezamen met de  huisjesslakken vormen de insecten een belangrijke voedselbron voor de vogels, die een fijne broedplaats kunnen vinden in de oude bomen en in dicht struikgewas. Das, vos, egel, hermelijn, haas en konijn, kikker en pad kunnen hier allemaal voorkomen en maken gebruik van deze wegen.

De planten reageren op de lichtval en de verscheidenheid die hier kan groeien, bestaat uit de gevlekte aronskelk, speenkruid, varens, dovenetels waaronder de gele dovenetel, nagelkruid, verschillende mossen en klimop. Van de bedreigde plantensoorten in Limburg komt een groot gedeelte in de holle wegen voor, reden genoeg om ze te beschermen.

Gaat u mee op mijn wandeling door de holle wegen?

Dit artikel is geplaatst op Saturday, November 16th, 2013 om 20:41. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed.