Bericht n.a.v. Waanderbos

Waanderbos vóór de bomenkap

Waanderbos vóór de bomenkap

De volgende mail is uitgegaan naar info@landschapsveiling.nl:

Goedendag,

Het Waanderbos was tot op heden de drager van alle biodiversiteit van de kleine dorpen Bingelrade, Doenrade, Merkelbeek.

Dat dit er nog steeds is ziet u aan mijn waarnemingen. Gisteren de Spaanse vlag vlinder en een mooi vrouwtje Vliegend hert!
Het is onwaarschijnlijk wat er momenteel gaande is. Een bosbouwbedrijf is gedeeltelijk aan het rooien. Dit is een verdere aanslag op ons landschap.
Er staan o.a. eeuwenoude beuken in het bos en Gevlekte aronskelk was er altijd ruim vertegenwoordigd.
In meer dan honderd jaar is er niets van die aard gebeurd in het bos. Het bos dat met nog enkele kleine percelen aan de andere kant van het droogdal in handen is van Staatsbosbeheer.

Bovendien worden tientallen jaren enkel maatregelen voor waterafvoer uitgevoerd. Dit en de huidige zware culturen openbaren zich als de achilles-hiel van deze aanpak.
Verdroging en verarming is het resultaat.
Om de oogsten weer stabiel te krijgen en de waterhuishouding te verbeteren is juist het landschap, met graften en holle wegbermen, de bepalende factor.

Daarom beveel ik dit landschap van harte bij u aan.

Dit bericht is geplaatst op Friday, August 2nd, 2013 om 12:03 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie