BIJNA ZOMER

Eind mei en veel vogels zijn al uitgevlogen, zoals als eerste de pimpelmezen en de spreeuwen en met Pinksteren de laatste kauw, die zich uit het nest in de schoorsteen gewerkt had.
Het werd bij toeval gezien hoe de kauw in duikvlucht (kamikaze actie) naar beneden kwam. Na een dag bleek hij nog niet goed te kunnen vliegen, maar werd toch wel gevoerd en maakte oefeningen op de startbaan in de wei.
Duikvluchten van het ouderpaar op kraaien waren ook te zien.
Zo’n jonge vogel heeft veel vijanden, maar deze heeft zich verder niet in de nesten gewerkt. De schoorsteen is geen goede nestplaats, normaal zitten ze in holle bomen.
Dit geeft, hoe kan het ook anders, het belang aan van deze oude vaak grillige bomen.
Het is afwachten op nog twee nesten koolmezen, die op uitvliegen staan, eentje is al vertrokken. Een merelpaar heeft zijn heil dicht bij de huisdeur gezocht, pal bovenop een nestkast heeft zij het nest gebouwd en het voeren der jongen
is in volle gang. Hopelijk heeft het paartje nu wel succes, nadat het eerste nest verloren is gegaan door eksters.
Mussen, groenlingen, vinken, roodborsten en de groene specht zijn in de buurt en het is even afwachten wat dit oplevert.
Er schijnt een Vliegend hert vondst gedaan te zijn bij Etzenrade en ook dat geeft weer vertrouwen. Bij de waterbuffer, Maastrichterstraat was evenals in het Jabeekerbos bij een verborgen ven, veel gekwaak van kikkers te beluisteren.
Het Tuinreservaat in Viel begint aardig vorm te krijgen.

Dit bericht is geplaatst op Thursday, May 31st, 2012 om 23:47 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie