Druk ‘vliegverkeer’

P1100512

Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros)

Veel nesten zijn reeds uitgevlogen. De merels, pimpelmezen en koolmees en de kraaien, hadden eerder succes, spreeuwen zijn er al, maar nu ook resultaten bij trekvogels.
De Witte kwikstaart is een verrassing dit jaar, hij is er weer, weet niet waar/of er gebroed is, maar je hoort en ziet ze af en toe.Ondertussen komen ook groenlingen, mussen en tjiftjaffen eten zoeken.  De poel die er nu 2 jaar is, blijkt een geweldige aanwinst voor al wat vliegt.

Dit jaar hadden wij een bijzondere ervaring met de Steenuil.
We dachten aan bewoning door een steenuiltje in onze nestkast, en stiekem hoopte ik ook natuurlijk op een nest. Wat blijkt tijdens de inspectie van het nest zat er een koppel en helaas schrokken ze zo, dat ze de plaat poetsten. Na meer dan een week bleek er toch weer een steenuil gezien, hoopvol teken!

De Zanglijster was gisteren weer te horen en zeldzaam: de Koekoek is gehoord, het tijdstip zal u verbazen, rond 5 uur ‘s ochtends. Dan zijn de kraaien nog niet actief en kan hij ongestoord zijn gang gaan. Datum en tijdstip staan op waarneming.nl.

P1100507

De Winterkoning (Troglodytes troglodytes)

Gisteren was het topdrukte bij de Roodstaart en de Winterkoning.
Allebei stonden op uitvliegen en nadat het gebeurt is, zie je ze niet meer, maar hoort men ze des te meer.
De oude vogels blijven zorgzaam in de buurt. Door de hoeveelheid geluid is moeilijk vast te stellen waar ze precies zitten, een geluk want kraaien en andere rovers blijven interesse houden.

Wat ‘s morgens bij de nestkast van de Roodstaart opviel was de poep, die er onder was gedropt door een grotere vogel, een kraaiachtige. De vrees bestond al, daar kraaien zo slim zijn en zelfs hun kop in de nestkast steken. Dat vraagt om meer maatregelen! Het nestgedeelte was gemaakt van een oud wijnkistje. Er was echter nog ruimte over, zodat jongen zich naar achter konden terugtrekken.

Roodstaarten hadden hier elk jaar namelijk wel zeker 2 nesten en begonnen evengoed weer aan een derde, maar nu zijn we al blij met één nest, wat te weinig is voor in stand houden van de soort.
Het aantal in een nest is daarbij ook laag, wat op zich ook zorgelijk is.
Het roodstaartje haalt acrobatische toeren uit bij het vliegen en spreidt daarbij telkens even zijn staart, dat ziet uit als een wervelwind boven het gras. Een waar genoegen om deze aardige vogels te kunnen volgen. Evenzo de Winterkoning die laag over het gras scheert en overal present is en af en toe ook voor andere vogels opkomt bij een bedreiging. Gisteren was mooi te zien hoe deze vogel probeert te misleiden, door uitgebreid poetsgedrag.Ongewild maakte hij een goed fotomoment.Daarna zag men pas waarom hij zo over ijverig was, want vlakbij zat onder in de heg een jong stil te wachten op prooi.

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, June 3rd, 2015 om 11:23 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie