Eerste Geelgors gehoord en Kramsvogels vertrekken

Elke winter komen de trekbuizerds naar hier

Elke winter komen de trekbuizerds naar hier

De trek is weer begonnen!
Een eerste zanglijster probeerde zijn liedje in het bos bij Hillesberg. De Geelgors is een standvogel, maar laat zijn zang nu  ’voorzichtig’ horen.
Bijzondere waarneming: 1 ooievaar op het perceel waar een boer aan het ploegen was ter hoogte van parkeerplek Kneykuilerweg nog voor Nieuwjaar. Tevens aan de overkant richting Jabeek zat een groep witte reigers (15 tal) te foerageren. Leuk te zien dat de ooievaar geduldig wachtte tot de ploeg voorbij kwam en dan de wormen oppikte.
Waarschijnlijk dezelfde groep reigers zijn eerder gezien richting Sittardergats en bij Waterslei.
Populatie lijkt zwervend en groeiend.

  • De voorjaarsbloeiers zitten er nu aan te komen, terwijl veel planten ook in deze zachte winter door bleven gaan (maarts viooltje, witte/paarse dovenetel en meer).
  • De Groene specht laat zijn roep weer horen en de Zanglijster hopen we weer terug te zien dit jaar. Bekend zijn nog de beelden van de vogel, direct na terugkomst, soms al begin februari. Vorig jaar toverde hij de ene na andere slakkenhuis te voorschijn en sloeg ermee op de stenen. Hij schrokte ze snel naar binnen, voordat de merels hem wegjaagden. De merels hebben het goed, daar ze conditie opbouwen door het voeren van vogels. De Haas moet ook weer te zien zijn op de velden, maar ik zie zelfs over de grens niets meer huppelen. Het ‘boksen’ van de hazen was zo’n leuk schouwspel!  En de Patrijs zou men ook hier mogen verwachten, maar waar zijn ze gebleven?  De Vos die ik op het pad ‘Op de Waart’ fotografeerde is die nu definitief richting stad? En de Eekhoorn tot 1 maand voor de kap in Waanderbos gezien, nu niets meer.  Wordt zijn leefgebied versnipperd?
Kramsvogels zijn dol op deze appeltjes

Kramsvogels zijn dol op deze appeltjes

Gasten uit het buitenland vertonen ook trekgedrag de laatste dagen. Kramsvogels, enkele koperwieken en spreeuwen waren twee dagen geleden vanuit het Waanderbos aan het foerageren, daarvoor zaten ze op diverse plekken in hoogstam gaarden. Hun vaste plek bij uitstek was de grote fruitplantage, met regelmatig opstijgen in een wolk vogels.

 

Dit bericht is geplaatst op Thursday, February 26th, 2015 om 11:52 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie