Er is een woning gekraakt…..

Het is nu wel duidelijk de roodstaart heeft een woning gekraakt en houdt hem bezet. Het is nog pril geluk, maar de stoffering is al bijna rond, na 2 dagen zwoegen. De roodstaart is een levendig type. Als iemand in de broedtijd in de buurt van het vogeltje komt, wordt het heel nerveus. Het probeert de aandacht af te leiden van het nest en doet dat zo opvallend, dat gaaien of eksters hem juist in de gaten krijgen. Daarom wordt het nest hier goed afgeschermd. Deze vogels zijn honkvast want ze komen meestal elk jaar weer terug. Ze zoeken bewust de aanwezigheid van mensen en hun behuizing op. In de herfst moeten ze ons kikkerlandje verlaten voor een lange trek naar het zuiden in Afrika, waar ze overwinteren. Ze leven van allerlei kleine insecten die ze zo uit de lucht plukken. Het is een vogeltje dat je tot aan de sneeuwgrens kunt tegenkomen. Plaatsen die hij graag opzoekt zijn hooggelegen. Ik ben hem o.a. tegengekomen in de bergen. Tevens hoog boven op de spits van een burcht in een plaats aan de Donau in Hongarije. Daar zat een mannetje zijn liedje te fluiten om te laten horen dat dit zijn gebied was.
Ondanks zijn afmetingen een dappere dodo! Zijn liedje klinkt heel apart en onmiskenbaar als het overgaat in een soort raspend geluid. Het is tevens een stadsvogeltje dat er in slaagt om ook daar te overleven. In goede jaren kan het beestje wel drie nestjes grootbrengen. Of dat dit jaar erin zit weten we niet…

Dit bericht is geplaatst op Saturday, June 6th, 2009 om 20:37 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie