Gemeentegids

Het nieuwe boekje van Onderbanken gids is binnen.
Er ontbreekt iets.

Geen plek op de plattegrond, geen woord over het gehucht Viel in Bingelrade.
Niet opgenomen in het straat namenregister.

Viel bestaat niet of wordt geacht bij een andere gemeente te horen?
Of wil men niet terugkijken in de geschiedenis waarin veel monumentaals aangepakt werd en daardoor verloren is of dreigt te gaan. Wordt het een niemandsland, die doet denken aan de tijd van Bokkerijders?
Herinneringen hieraan op muurschilderingen op de tunneltjes van pad ‘Quabeeksgrub’ en Maastrichterstraat!

Weer blijken (oude historische) straatnamen in deze gemeente te veranderen, plotsklaps.
Eerder is de Waanderweg vervallen en Heemkunde-vereniging wist er niets van.
Nu blijkt de Merkelbeekerweg ook niet meer te bestaan, waardoor het opzet lijkt, om historie en unieke plaatsen te doen verdwijnen. Er waren twee idyllische met elkaar verbonden holle wegen, Maastrichterweg en Merkelbekerstraat. Er was een plan om die oude verbindingsweg weer terug te laten komen, hoe goed zou dit uitgepakt hebben?
De historie is namelijk van vitaal belang voor de toekomst van de dorpen. Die verhaalt over andere culturen met hoogstamboomgaarden. De laatste hebben én kapitale waarde voor de omgeving, vanwege bijbehorende natuur, en als overgangsgebied naar akkerland.
Dankzij particulieren zijn er nieuwe hoogstammen aangeplant.
In Duitsland worden dit ‘Streuobstwiesen’ genoemd en men verhaalt bij de NABU over de Romeinen die deze boomgaarden introduceerden in deze omgeving. Te lezen op de site van de Nabu Wildenrath. Door de verschillende ouderdom van de bomen ontstaat een gevarieerd voedselaanbod en nestgelegenheid voor zelfs zeldzame soorten.
Deze visie wordt ook hier gedeeld door de IKL limburg.

De bescherming van ons landschap schiet ernstig tekort, net zoals het nieuwe boekje Onderbanken gids.

Dit bericht is geplaatst op Monday, September 1st, 2014 om 12:09 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie