Hoe de Zanglijster zijn voedselpatroon veranderde

Wij hadden elk jaar een zanglijster in onze huiswei.

Vorig jaar kwam hij terug en vertoonde opmerkelijk gedrag, trok de aandacht omdat hij bleef zitten en soms schuin omhoog keek en dan weer naar de bodem en wat scharrelde. Rond tien uur kon ik de eerste foto’s maken en bleek het gedrag veranderd t.o.v. voorgaande jaren. Er is een filmpje waarop te zien is, dat hij slakkenhuisjes kapot sloeg op stenen, het normale gedrag.  Nu leek hij enkel te zoeken naar insecten en wormen. Telkens verkassend naar een paar meter verder, bij de kleine vijver en zo door naar de groentetuin en langs de heg.

Zo bleef hij die dag een makkelijk foto object, heel rustig hipte hij rond vaak naar boven kijkend.

In de middag een kijkje gaan nemen. Daar vloog de zanglijster op uit de wei en bleek dat hij nog wel kon vliegen. Na de trektocht had hij natuurlijk proviand nodig en snel ook, omdat het lente was en dan horen vogels nu eenmaal te broeden.

Er zijn alle jaren heel wat lijsters in de tuin tijdens de trek hier geland. Dan vertrokken ze als groep weer tegelijk.

Zang van deze Lijstersoort is een van de mooiste die ik ken.

Het spijt me dat het hoogstwaarschijnlijk  het laatste jaar is geweest voor de zanglijsters in Viel, als u nog eentje gehoord heeft is dat bijzonder. Zij waren tien jaar geleden helemaal niet zeldzaam en dit is dan ook een typisch landschap voor zanglijsters, kwikstaarten, groenlingen, sijzen, zwarte roodstaart, huis- en boeren zwaluw, leeuwerik.

We kunnen zien dat gif zijn uitwerking heeft, dat de verschraling van landschap is doorgezet.

Waarom zijn we dan niet blij?  Daarvoor hoeft men slechts de bodem te vergelijken met een gezonde bodem. Het leven in en op die bodem trekt veel soorten aan die mee profiteren en bijdrage leveren aan het geheel. Leefbaarheid van de omgeving, vanwege schone lucht, drinkwater en gezondheid moet voorop staan bij alle productie. Het lijkt erop dat men nu het paard achter de wagen spant.

Bij een gezonde balans, zouden de vogels weer een kans moeten maken, maar ook egels, vleermuizen, waarvan er verschillende soorten waren in Viel. Bij toeval zag ik gisteravond een moment een kleine Vleermuis vliegen. Zelfs de Zwarte roodstaart, heeft zich zaterdag even laten horen. Wat zou het leeg zijn zonder vogels.

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, April 4th, 2018 om 10:46 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie