Landschap met toekomst?

Landschappen, waar gaat het eigenlijk om?

Bij onze kennismaking met Viel zagen we de rijkdom van de bossen, houtwallen en graften, én hoe betoverend het was.
Als iemand ons had verteld dat Koekoek en Zwaluw hier schaars zouden worden, had niemand het geloofd.
Er is echter veel veranderd en de ‘tijd’, had grote impact op Viel, ook ons stukje, dat wij oorspronkelijk proberen te houden. Brede Wespenorchis en Rapunzel vinden nog hun plek.

Het’ Aanvalsplan ‘ om Nederlands landschap te behoeden, door Natuurmonumenten gelanceerd is van een andere categorie, strijdt ook voor het Nationaal Landschapspark Zuid-Limburg.

Zoals niet eerder vertoond, stelt Natuurmonumenten grenzen vast, die eigenlijk reeds ingebed zijn in wetgeving, nationaal en internationale verdragen, die enkel uitgevoerd moet worden. Artikel Trouw d.d. 25-1-’17.

Daarnaast is er een groeiende betrokkenheid van burgers bij een gezonde samenleving  waarin gifculturen plaats gemaakt hebben voor producten, direct van het land. Een gezonde bodem, die mits in stand gehouden eeuwig kan blijven produceren. Geen Erosie probleem,  nu manifest en  bedreigend voor landschap, van heuvels en dalen.   Kostbare waterbuffers lossen de problemen van teveel stikstof en stapel-gif in het milieu niet op. Ook dit constateert Natuurmonumenten.

Wij zien, helaas nog steeds de afvaldump en vernielingen in ons beschermde bos.  Van toepassing is hier : Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Zo kan elke idylle een stortplaats worden. Het geeft inzicht aan waar het aan ontbreekt, namelijk handhaving. Is dit het visite-kaartje dat Nederland afgeeft aan de buurlanden?

Dit klopt niet met het beeld dat men heeft van Nederland!

6862535250_099196a3fd_b

Pad ‘Op de Waart’

Viel, een natuurgebied van bijzondere kwaliteit, dreigt door het ontbreken van handhaving opgepeuzeld te worden.

Na de kap in de Waanderbos, de Woander, kwamen de partijen bij elkaar, en stond in de Viel te praten, kijkend in de richting van het bos.

Wie waren vertegenwoordigd?

Gem. Onderbanken, de  toenmalige wethouder en een ambtenaar B/W, IVN middels voorman en Natuurmonumenten, en enkele onbekende personen Staatsbosbeheer(?) . Dit gezelschap trok natuurlijk de aandacht en daarom is door mij, de ‘prangende’vraag,  gesteld: Wat vindt u van de toestand rondom het bos, hoe het er aan toegaat?  Een antwoord kwam: Het is Tuig van de richel. Wat heeft men met die vaststelling van nu 3 jaar geleden gedaan?

De huidige stand van zaken: Een enorme BOOMSTRONK, waardevolle ontwikkelingsplek voor de Vliegend herten is onlangs met grof geweld verwijderd op de hoek pal tegenover Wiegelraderhof.  Vorig jaar werd de Wiegelraderweg richting Dorpstraat aan de linkerzijde weg geklepeld, er stond échter altijd een bord dat wees op aanwezigheid Vliegend hert (evenals begin holle weg Viel\Vielderweg.  Lopend langs de Waanderbos richting Boschweg is de berm langs de weg praktisch onder de ploeg verdwenen, en  de overkant, waar tot aan de rand acacia’s stonden (het was een ooit groter bos), mag zelfs geen Meidoorn of Vlier nog groeien, al klepelend maakt iemand er een bredere berm van?  Wie is de eigenaar?

Ons landschap wordt geminimaliseerd t.b.v. de landhonger van enkele bedrijven.  Tenslotte betalen de burgers straks de rekening met een kapot klimaat en het verlies van ons schitterende gezonde landschap.

Het is aan de Overheid om dat te voorkomen. Deze is nu aan zet…….

 

 

Dit bericht is geplaatst op Tuesday, January 31st, 2017 om 12:48 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie