Maarts viooltje aan de winnende hand, bosanemonen ook al in bloei en lange winter heeft ook zijn positieve kanten.

Plotsklaps steeg de temperatuur en de natuur heeft hierop heftig gereageerd. Vogels zijn nu echt aan het nestelen en doordat het wat later lente is lijkt voorlopig de nachtvorst geweken.
Dat is positief voor de uitlopende bomen. Ook in de groentetuin kan al veel gezaaid worden.
Groene en bonte specht zijn weer terug of laten af en toe hun roep weer horen.
Zo heerlijk deze geluiden, maar te hopen is dat de mens niet doorgaat met leefgebieden voor zich op te eisen.
Natuurmonumenten is gewezen op het belang van dit broedgebied voor het hele beekdal. Deze soorten hebben rust nodig en vinden dit niet langs b.v. een nieuw aangelegd pad. Ze zijn daardoor telkens op de vlucht voor de 'indringers' in hun gebied.
De roodstaart familie is ook weer terug, maar nog maar een koppel is gezien in Viel. Of ze blijven is de vraag, maar dit sierlijke vogeltje zoekt zich de veiligste plek uit en neemt zich de tijd.
Spannend blijft het hoeveel zwaluwen terug komen op de oude stek. Nog niet zo lang geleden hadden veel huizen deze leuke zomergasten. Nu zijn er in Etsenrade en Viel nog maar enkele plaatsen over.
De grote toename van roeken en gaaien is slecht voor het evenwicht in de natuur. Verdringing heet het verschijnsel waar de ene soort de andere verdrijft. De torenvalk heeft het heel erg moeilijk. Met kunst en vliegwerk, o.a. door de invliegopening te verkleinen kun je de aanvallen van de grotere rovers op afstand houden van de zangvogels. We willen nog wat langer van deze soorten genieten.
Merels hebben ook wel last, maar beginnen weer aan een volgend nest.
Nu is het afwachten wanneer de eerste pimpelmezen en koolmezen broedresultaat hebben.

Natuur is in deze tijd van het jaar het mooiste en met de Paasdagen in zicht is dat prachtig.

Dit bericht is geplaatst op Monday, March 29th, 2010 om 18:00 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie