Maastrichterstraat en andere holle wegen na het noodweer

Alle wegen vertonen de sporen van het noodweer van afgelopen zondagavond 28 juni. Kelders zijn ondergelopen en de waterbuffer bij Etsenrade heeft in korte tijd zeer veel water moeten bergen. De kracht van het water was enorm zodat de stenen van de afwateringen in de Maastrichterstraat honderden meters verderop kwamen te liggen. De problemen met de afwatering komen weer aan het licht. Te zien aan de staat van de weg, die helaas aan een zijde weer meer instortingen te zien geeft. Ook komen er steeds meer "zwakke" plekken. Met de Gemeente Onderbanken is afgesproken dat er geen nieuwe afwateringen meer bij komen. Het probleem begint al op de akker. De bodemverarming met weinig humus zorgt voor snel afstromend water. Tevens zijn er begrenzingen waaronder graften en bermen verdwenen. Die houden het water vast omdat de bomen en struiken diepgeworteld zijn. Zie nieuwe aanbevelingen van de Europese Commissie, gepresenteerd als aanpak van de klimaat verandering.
Het Waterschap Roer en Overmaas was destijds verantwoordelijk voor de aanleg van de erosie bestrijdende maatregelen. De grotere watermassa na lange droogte kan dito problemen geven. Tevens is de toenemende asfaltering en het bestraten van tuintjes e.d een bijdrage aan de snelle afstroming. Foto's verduidelijken de situatie. Aanzwellende watermassa's kunnen in korte tijd voor een bedreigende situatie zorgen in laaggelegen gebieden.

Dit bericht is geplaatst op Tuesday, June 30th, 2009 om 14:38 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie