Naar aanleiding van een info-verzoek wandeling in holle wegen

Een verkorte versie van het antwoord:

Fijn dat u een goede herinnering heeft aan het fenomeen holle weg in Limburg.
U noemt het een heel mooie ervaring.
Ik hoop daarom dat mijn tip u kan bevallen.

Mijn voorstel is te starten in Jabeek in het centrum bij de Maar, alwaar u uw auto kunt parkeren.
Er is daar een aardig zitje en een restaurant waar u na afloop nog kunt nagenieten van uw tocht.
Vanaf de Maar loopt u in richting Etsenraderstraat, die u naar rechts inslaat. Dit is een holle weg, die in de zomer afgesloten is voor autoverkeer vanwege voorkomen van Vliegend hert (beschermde kever soort).
Vanaf de Etsenraderstraat kunt u links afslaan naar b.v. de Veestraat, Putterdaalweg (doodlopend), Molenweg of Roerweg. Deze wegen zijn goed begaanbaar tot bij de Rode beek.
Kortom u begint te lopen en richting beek komt u in het bos op een kiezelpad en een kort zandpaadje uit. Dat is in het Jabeekerbos.
Dan zit u al in Duitsland waar een goed asfaltpad naar rechts u langs de rode beek gaat leiden.

Het is aan te raden de holle weg Veestraat in te gaan, daarna door Jabeekerbos en langs de Beek tot aan de Bredesstraat bij de Etsenrader molen. Dit is, zoals u zult zien een mooi restaurant, waar u een pauze kunt nemen. Daarna kunt u het bruggetje oversteken en de weg weer vervolgen op Nederlandse bodem.
De Bredestraat sluit aan op de Etsenraderweg die naar rechts leidt naar uw vertrekpunt in Jabeek.

U heeft dan 2 holle wegen gelopen. Als u meer wilt zien, kunt u na de Bredestraat, eerst rechts en onmiddellijk daarna, links inslaan naar Maastrichterstraat, dit is een bekende holle weg. Helaas hebben enkele ingrepen aan deze weg plaats gevonden. U vervolgt u weg bovenaan naar rechts Eindstraat en loopt door Bingelrade en vervolgens bij de Roerweg rechts af en komt verderop in een oude holle weg: de Merkelbeekerweg. Deze leidt u naar de Veersjprunk een samenkomst van 4 oude (holle) verbindingswegen.

Naar links kijkt u richting Jabeek en bent u zo weer bij het pleintje waar u startte. Dit is een van de meest pittoreske uitzichten naar het dorpje Jabeek. U zou ook door de Klein Dalkensweg tot aan de Etsenraderstraat kunnen lopen.

U ziet er zijn mogelijkheden genoeg!
Voor de wegen is te hopen dat zij in de toekomst wel voor langzaam verkeer en niet zwaar gebruikt gaan worden, daar ze sterk afhankelijk zijn van de aard van gebruik.

Ik hoop u een beetje op weg geholpen te hebben en kan u ook de foto's die bij seizoenen op de site holleweg.info staan aanbevelen.
Daar ziet u foto's gemaakt op het traject, dit zijn b.v. 29 dec. '05, 4 mei '06 en 21 dec. '07.

Een heel kort en makkelijk stuk is de Maar, Etsenraderstraat, Klein Dalkensweg, Grachtstraat en naar rechts Maar. Altijd rechts aanhouden en u ziet dan bij de splitsing Veersjprunk veel holle wegen tegelijk.

Veel plezier met u wandeling!

Dit bericht is geplaatst op Tuesday, April 17th, 2012 om 12:18 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie