Soortenrijkdom, herstel van graften en bermen

Verdwijnen van een graft langs pad Op de Waart

Verdwijnen van een graft langs pad Op de Waart

We hebben hier nog steeds een prachtige soortenrijkdom, echter met het landschap verdwijnt ook de bewoner: Plant en dier.
Straks bent u vergeten, hoe snel het gegaan is met verdwijnen van de Wielewaal, Gele Kwikstaart, de Kievit en dit jaar de Witte kwikstaart.

Nog even en het gif heeft overal zijn werk gedaan en blijft enkel de slechte structuur van de bodem zichtbaar.

Pad Op de Waart

Kijkend naar het pad ‘Op de Waart’ en reeds na januari van dit jaar is er achteruitgang langszij het pad, vanaf Viel. Dit doordat de nooit gesnoeide bovenkant van het pad op de perceelgrens werd gesnoeid. Daarna is hier zelfs gespoten, en al met al een gevoelige aanslag op de natuur gepleegd. Niet onbelangrijk is ook lichthinder die nachtvlinders en alle denkbare soorten parten speelt. Er wonen vleermuizen in Viel en het is een biotoop van Kerk- en Steenuil en spechten!
Er moet toch eens een licht opgaan over zoveel onnodige dierenleed/hinder.
Door de terugkerende ingrepen in het landschap maakt men zich terecht zorgen over de toekomst van de nieuw geboren uilen, totaal 12 stuks. Het weer de laatste weken was bovendien extreem nat (voor prooidieren).
Hoe de eigenaren van kleine percelen ook hun best doen voor de soorten, het kan niet zonder de landschapskenmerken blijven bestaan. De graften en holle wegkanten hebben de eerste klappen nog op kunnen vangen van industrialisering van landbouw. De invloed van mest- en chemie en bewerking is echter te groot. Tegenwicht is nodig van de Overheid. We krijgen anders een troosteloos landschap, waarin veel soorten het niet meer redden! Daarbij is het klimaat ook bewezen slechter af en zijn wij de grote verliezers.

Pad Quabeeksgrub

Ook Quabeeksgrub heeft behoefte aan de herstel en herplant van de bomen, langszij het pad, ook hier is de natuur in de verdrukking geraakt.
Bij Quabeeksgrub vlogen de laatste weken de Zwaluwen om op te vetten. Een klein stukje natuur is gebleven en ze moeten het ermee doen!
Nog nooit zo vroeg waren de Boerenzwaluwen van Viel vertrokken als dit jaar, normaal pas half september, nu 3 weken eerder.
Ongetwijfeld zien we volgend jaar weer een paar zwaluwen, maar de meeste trekvogels lijden al honger tijdens het belangrijke broedseizoen door afname van insecten.
Lijden wij gebrek??

De mens heeft het vermogen om verder te kijken dan zijn neus lang is en wij kunnen zelfs protesteren, b.v.  bij niet handhaven.

 

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, September 3rd, 2014 om 12:58 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie