Vogels kijken

Hoe druk is het ineens geworden met nestelende vogels.
Onze kleine gasten, de Winterkoning is aan het slepen met mos. Een viertal spreeuwen hebben het gemunt op de stro, die als winterdek was aangebracht over de knoflooktenen.
De merel is reeds aan het voeren, flinke snavels vol wormen worden naar het nest gebracht.
Steenuilen komen ook af en toe uit de kast en vluchten ook snel naar binnen als iemand het waagt in de buurt te komen. Er staat een grote ruiter voor het gemaaide gras gereed.
Dat geeft beschutting voor vogels en allerlei. Ook bij Nonke Buusjke staan ze en de dieren doen er hun voordeel mee.
Het Speenkruidje duikt nu overal op en breidt almaar uit, hetgeen meer kleur geeft langs de heg. Waarom het speen ervoor staat weet ik niet, enkel dat het zich hier thuis voelt en thuishoort, net als Muskuskruid.
Verbazingwekkend dat de laatste een zeldzame plant is in Nederland. Het stond hier altijd massaal in de bossen van S.B.B. Staatsbosbeheer, en zaait zich hier vanzelf uit.
Ook de Vingerhelm bloem is zeldzaam, maar is opgekomen ondanks de schapen.
De Zwarte Roodstaart is enkele dagen geleden gearriveerd en zelfs vrouw roodstaart is al hier komen inspecteren. In de walnoot-boom zat ze en het leek of ze zich afvroeg, welke zou ik nu uitkiezen van de verschillende nestplekken?
Deze slanke vogels zijn het fraaist, ze hebben een groot uithoudingsvermogen nodig voor de lange trek. Ik heb de meeste bewondering voor deze treksoorten.  Het liedje van het mannetje is weer te horen op diverse plekken in Viel.
Mooi toch!!
Abrikoos en Pruimenboom staan weer in bloei en veel vergeetmenietjes zijn uitgezaaid.
Omdat het gras enkel groen is brengen we enige nuance met tapijten van Daslook en Bosanemonen.
Onze vijver had heel wat klompen dril van Bruine kikker, maar een koppel wilde eenden komt vaak overvliegen en landt overal bij de poelen, zodat er weinig van de dril overblijft.
Ze rusten wat uit en kuieren wat door het gras, dan steekt manlief zijn kop uit en ineens geeft hij het teken van vertrek; wegwezen!

Witte kwikstaarten zijn er ook geweest een paar dagen geleden, maar vraag is of ze hier blijven hangen. De Tjiftjaf doet dat wel, al zoekt hij alles af langs twijgjes en aan de grond. Hij pikt te kleinste insecten weg, evenals de Boomkruiper ook zo’n specialist.

In het tuinhuis zat een grote Aardhommel en meldde zich toen ik de potjes voor pootgoed pakte. ZZZZZ  ZZZ  klonk het uit een van de potjes. Ik haalde ze uit elkaar en daar zat ze op de bodem te trillen met de vleugels. Ze moest die eerst opwarmen om te kunnen vliegen. Gelukkig had ik haar ontdekt, zij had de winter overleefd en zal voor nieuwe aanwas moeten zorgen, waardoor ze nuttig is voor de bestuiving.  Ze kreeg een plekje op Longkruid dat overal veel bezoek krijgt op de blauwe bloempjes.

Daar ging ze nog even door met ZZZZ en even later zag ik een dikke hommel opvliegen.

De tuin komt weer tot leven en straks is er ook een groot stuk wilde bloemenweide om van te genieten, het zaad wordt door enkele vinkjes opgepikt, die genieten nu al!

Heerlijke lente

Dit bericht is geplaatst op Thursday, April 7th, 2016 om 20:53 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie