Vogels zoeken de luwte op van een pad

Bij een wandeling stootte ik langs een beschut pad op een grote groep merels, vinken en meesjes. Onderaan de helling was de grond zelfs ontdooit en zij hadden hier in het zonlicht heerlijk zitten op te warmen. Ze vlogen meteen op.
Midden op de dag zijn de temperaturen nog aangenaam om te wandelen -4 graden, maar na het zien van de vogels was het toch weer tijd om nog wat bij te voeren voordat de vrieskou alles in de greep krijgt.
Er is op de thuisbasis voortdurend activiteit rondom de voerplekken.
Helaas pindakaas voor de sperwer vandaag, gisteren evenwel had hij een koolmees te pakken. Voor de grote honger van de eksters en sperwers is een beschermingstunnel van draad bij een voerplek geplaatst. Veranderende omstandigheden vragen om veranderend 'beleid'.
De smidse van de bonte spechten werkt nog steeds, er liggen veel afgepeuzelde zaden rondom de oude kersenstam. Dit 'voer' vul ik aan door nog enkele walnoten in de spleten te stoppen, waar de specht aan het werk geweest is. De spechten kiezen hun eigen werkplek in de weide.
Het zijn drie bonte spechten die vaak tegelijk en nu ook voortdurend aan het voer zitten net als de mezen zijn zij dol op pinda's en noten.
Het aantal mussen is de 2 voorgaande jaren toegenomen mede door de nestgelegenheid op diverse plekken, o.a. onder het dak en in nestkasten.
Landelijk gezien is hier een succesje geboekt met de mussen, er zijn ringmussen en huismusjes te zien. De aantallen mussen nemen landelijk nog steeds af.
Hier gelden andere wetten, niet alleen op papier maar meer inzet voor behoud van een doodgewone soort.

Dit bericht is geplaatst op Thursday, February 2nd, 2012 om 18:01 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie