Waar is de jonge groene specht gebleven, die als laatste uitgevlogen is in Viel?

Groene_specht_500*375

Groene specht

Een week voor kerst heeft de “groene” zich nog eens laten zien.
Hij zat op een opvallende plek tegen een dikke eik vlakbij de straatkant. Hij keek mij recht aan, normaal zat hij achter de heg op de grond naar voedsel te zoeken.
Hij schrok van mijn aanwezigheid en vloog naar de overkant op een andere boom af en ging daar even zitten om daarna op de grond naar wat eetbaars te gaan scharrelen.
Dat duurde maar een minuut en toen was het voorbij, want er kwam een auto aan en vloog hij richting de oude weide van Wiegelraderhof. Daar was het rustig!

Deze “groene” was de jonge specht die in de huisweide op de foto is gekomen.
Elk jaar waren er wel jonge spechten en die kwamen na het uitvliegen hier foerageren. Twee jaar geleden waren het er ineens vijf. Deze specht werd de laatste maanden vaker op vreemde plekken gespot, o.a. op een paal aan de Nootboomsweg. Normaal zitten deze spechten op de grond en pikken daar in mierennesten.
Het gaf de indruk dat hij moeite had om voedsel te vinden.
De hele zomer vanaf het voorjaar waren de geluiden van de groene opmerkelijk veel te horen het afgelopen jaar.

De jonge specht was als laatste hier overgebleven, waar de anderen ineens naartoe zijn is een raadsel, waarschijnlijk een ander territorium gezocht.

Het is altijd een mooi gezicht geweest om te zien hoe de groene specht in de zomer en ook in de winter zijn kostje bij elkaar kon scharrelen, zelfs onder de sneeuw vandaan.

Als de groene zijn eerste roep laat horen in het voorjaar springt een iemand in ieder geval een gat in de lucht en maakt een vreugdedans.

De “groene” is onmisbaar, maar dat weet u nu wel;)

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, February 3rd, 2010 om 22:09 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie