Wordt geel het nieuwe groen?

Half maart zagen we een geel veld, het deed me denken aan koolzaad. Het oogt als een schilderij, maar het maakt menigeen somber. In TROUW 21 maart was er een artikel over dit onderwerp.
Een foto erbij met de titel: Stop kapotspuiten van onze weilanden. Een bioboer laat zien dat het ook anders kan.
Dank aan de schrijver van het artikel voor de aandacht die hij geeft aan dit onderwerp.
In onze buurt was het veld snel klaar gemaakt om te ploegen en in te zaaien. De opeenhoping van gif in de bodem is echter zorgelijk en de uitzending in Nieuwsuur over gifresten notabene in een baby-luier, geeft ondubbelzinnig de grootte van het probleem weer.

In 2016 maakte ik een filmpje van een Zanglijster die zijn lied liet horen in de Viel. Echter in de jaren ’80 gaven veel vogelsoorten bij elkaar een schitterend concert in de ochtend. Toen zaten er overal zanglijsters in de dorpen.
Het geluid van de Wielewaal en Koekoek kon ik opnemen bij Etzenrade en dateert uit 2016.
Niemand kon vermoeden, dat het geluid van de Koekoek hier in Viel, ooit zou verstommen.

Witte kwikstaart

Witte kwikstaart

Vorig jaar nog bij de visvijver vlakbij het restaurant zagen we een massa zwaluwen in het najaar, een verzameling vlak voor hun vertrek naar het verre zuiden.
Vandaag is het eigenlijk veel te koud voor mei, maar zwaluwen komen tegen de avond boven onze heg en heel laag over de huisweide scheren. Ze bleven lang bij ons hangen, een teken dat er wat te halen valt.
Ondanks de regen een beetje voorjaar in de lucht.
Ook de Witte kwikstaart is trouw gebleven aan deze omgeving en verzamelde wat nestmateriaal, hondse haren op het terras. Dat leek op een snor…..

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, May 8th, 2019 om 17:53 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie