Bomen die sneller verouderen door hoge co2 waarden

Dat er een effect is op bomen is nu vaststaand feit. Een Brits onderzoek heeft dit uitgewezen.
In de vruchtzetting en hoeveelheid geproduceerde zaden is ook reeds een aanwijzing te vinden dat er iets verandert.
Walnotenbomen geven al enkele jaren een steeds grotere opbrengst, maar de noten beginnen afwijkingen te vertonen en worden steeds kleiner. Ook beginnen jonge notenbomen heel vroeg aan de productie van zaden/noten. Een voorbeeld is een jonge notenboom die bijna meer noten droeg dan bladeren en in Voerendaal staat.

De notenboom in Viel, ca. 26 jaar oud, zou nog heel wat jaren productief kunnen zijn. De noten worden maar wat graag gegeten door vogels o.a. spechten en zijn ook voor mensen heel gezond.
Als bomen de groeispurt die ze nu moeten maken aankunnen is het allemaal niet bezwaarlijk, echter dat er daardoor meer ziektes kunnen optreden is wel slecht voor de boom.
Wetenschappers denken dat de kwetsbaarheid voor bepaalde ziekten groter worden en daardoor de opname van co2 wel eens in gevaar kan komen.

We moeten ons daarom nog maar eens extra achter ons oor krabben en bedenken wat het betekent als we een gezonde boom omhakken.
Dat geldt al helemaal voor het tropisch regenwoud, dat enkel gekapt wordt voor de sojateelt en dus veevoer.

Wat betekent het voor de toekomst?
Wat kunnen we er aan doen?

Bomen hebben vanaf 4 miljard jaar dat ze bestaan, aan onze atmosfeer gebouwd, zodat die voor leven geschikt is.

Wat doen wij er aan om ze te behouden?

Vandaag bij toeval gezien hoe in het Rode beekdal aan de Duitse kant bij het Wildpark Freigehege een deel bomen tegen de vlakte gingen!
Wie weet is dit in de toekomst niet meer mogelijk, gezien de gevolgen die steeds zichtbaarder worden.

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, February 3rd, 2010 om 21:27 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie