Flora en Fauna wetgeving en de praktijk

Langs het pad ‘Op de Waart’ zijn onlangs de beschermde Rapunzelklokjes ontdekt.
Echter ze zijn opgepeuzeld door de grazers van het aangrenzend perceel. Ook een prachtig groot vrouwtje Vliegend Hert was kapot gereden deze week in de holle weg Viel/Vielderweg. Deze weg krijgt nog steeds geen afdoende bescherming tegen het geweld dat er op uitgeoefend wordt.
Men moest iets doen tegen het verkeer en beheer zou hellingen behouden!!
Echter een nieuwe opgang maakt steeds meer kapot en het ergerlijke verkeer wordt niet tegen opgetreden.
Wordt de weg aan partijen verkwanseld?
Vragen aan instanties , b.v. Gemeente Raad van Onderbanken gesteld, mochten niet baten.

Hoe staat het met de konijnen in Viel?
De grote graft met dassenburcht, richting Doenrade en langs de Nootboomsweg, geeft zicht op een andere graft. Deze is door een landbouwer flink aangepakt en de konijnen die er huisden zijn hun onderkomen kwijt. Dit is echter ook historisch erfgoed en nu een kapot geslagen helling met veel gaten.

De Das en zijn plek.
Bij de Gemeente Onderbanken weet men, dat de Voedsel en Waren-autoriteit op de hoogte is van het wegploegen van een gedeelte van de dassenburcht.
De burcht zou nog intact zijn, zo is de interpretatie en het waren nieuwe uitgangen die de Das had gemaakt. Dus niets aan de hand?
De Das blijft in de overgang naar het cultuurland graven, waar moet hij dat anders doen, voedsel zoeken en dergelijke?
Grenzen werden overal bij graften verlegd en dit is funest voor behoud van deze zoogdieren en de prachtige bomen die de graft sieren.

Waar zijn de hazen van Viel?
Ondanks dat er geen jachtseizoen is, hebben de laatste hun toevlucht elders moeten zoeken. Ik heb Viel altijd gekend met haas en konijn.
We zagen een paar ‘ontheemden’, in het wilde weg rondrennen in het beekdal richting Duitsland. Misschien is ‘onze’ stresshaas, die in het kruidenhoekje twee jongen wierp daar ook bij. Het werpen op deze plek was onnatuurlijk gedrag vorig jaar, normaal werpen ze in open veld in een kuiltje.

De orchidee, Brede Wespenorchid wordt als hij opkomt, weggemaaid bij het Waanderbos. Deze orchidee is ook beschermd.

Hoe gaat het met de Groene specht?
Je hoort hem niet meer zo vaak. Hij heeft veel meer moeite om zijn kostje bij elkaar te vinden, langs de Waanderbosrand en langs graften is de rand te vaak weggeploegd, nota bene waren dit zijn plekken.
De vogel is nog steeds af en toe aanwezig in onze weide en op spaarzame plekken, maar ook zijn toekomst brokkelt af.

Dit bericht is geplaatst op Saturday, September 8th, 2012 om 17:12 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie