Heb hart voor holle wegen!

Op 8 oktober heeft in Jabeek de avond "Dorpen in het groen" plaatsgevonden. Er was genoeg belangstelling. Tevens werd er informatie gegeven over de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het bijen- en keverleven te verbeteren en in stand te houden. Na de buitenwandeling door een van de holle wegen werd binnen verder geborduurd over het onderwerp. De Duitse Nabu was ook present. Tijdens de diapresentatie kwam het beeld van Google Earth goed van pas. Google Earth onthult duidelijk dat er vroeger een verbinding was tussen de Merkelbeekerweg en de Maastrichterweg. Deze verbinding gaat volgens de aanwezige wethouder Stevelmans hersteld worden. Dit onderstreept nogmaals de noodzaak om deze wegen te ontzien. Dit in tegenstelling tot wat nu gebeurt: Vernietiging van dit erfgoed. De wethouder bracht naar voren dat het min of meer wandelende wegen waren. Echter er is geen bijval door de aanwezigen.

NOTE: Het betonneren aan de Maastrichterstraat toont aan dat bij de afwateringen nooit iets gaat groeien, dit in tegenspraak tot wat de Gemeente beweerde. Het IKL meent hierbij dat het probleem (erosie) afdoende is opgelost. Dit is echter nog maar de vraag, zie mijn vorige artikel.

Het beheer in de wegen kwam aan bod, het bleek vroeger veel meer op behoud gericht. Er werd nauwelijks gemaaid. Het resultaat was een erfenis van pracht. De overgangen naar het land waren toen geen probleem, er werd natuurlijk "geboerd".
De hartvormige omtrek, die ontstaat door de oude verbindingen te herstellen, is een hint en geeft aan waarover het gaat. Het behoud van deze natuurrijke omgeving.
Tijdens de wandeling klonk zelfs het geroep van een Steenuil, een bedreigde soort. Gedurende de avond bleek dat er nog veel werk te verzetten valt.

Fijn dat er zoveel mensen zich aangesproken voelden om hun mening te geven en zich gaan inzetten voor de bijen, kevers en overige flora en fauna.

Dit bericht is geplaatst op Friday, October 9th, 2009 om 11:29 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie