Over jonge haasjes en lijsterplezier

Jong haasje

Jong haasje

Vandaag na het tuinwerk iets spectaculairs ontdekt.
De hond vond ze, vlakbij het woonhuis in het kruidenhoekje zaten tegen mekaar aan gedrukt 2 jonge haasjes.
De moeder was vanmorgen gezien, maar ze vluchtte toen ze gezien was snel weg.
Niemand dacht eraan dat ze iets had achtergelaten.
Haasjes mogen geen andere lucht aannemen, vanwege het gevaar dat ze dan nog eerder prooi worden of verstoten, daarom zijn de dieren met rust gelaten.
De moederhaas, moer geheten zal de haasjes na zonsondergang roepen en zo nodig nog zogen. Ze had de juiste plek uitgezocht, want hazen houden van gras en kruiden en die kruiden waren in de buurt. In de tuin is niets te zien van vraat tot nu toe. Het nibbelen aan de groente valt dus mee. Het zijn zoals alle jonge dieren schatjes om te zien en de foto staat op waarneming.nl.

In de avond werd het even spannend, want er moest deze keer wel gesproeid worden. Toen de sproeier aan zou gaan, verscheen ineens de lijster, alsof hij wist wat er ging komen. Hij genoot van de douche en kan makkelijker aan wormen en slakken komen, die door dit regenbuitje ter plekke weer naar boven komen.

Waarschijnlijk zijn de weidevogels er ook zo blij mee dat er in weidevogelgebied percelen onder water worden gezet.

Al fietsend naar Merkelbeek zag ik een kievit in een weinig voedselrijk landschap en zelfs 2 leeuweriken (1 ervan kon ook een lijster zijn).
Hopelijk komt er snel regen zodat er weer wat te eten is voor deze bewoners.
Die ene kievit laat zien dat het slecht gaat met broeden. Ze gaan dan zwerven. Regenmakers laat het regenen!!

Dit bericht is geplaatst op Wednesday, May 4th, 2011 om 21:24 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie