Stad en dorp horen bij elkaar: Feest van herkenning: Streu-Obst Wiesen Fest Nabu Breberen

Dorpen waren een halve eeuw geleden veel meer vervlochten met het platteland.
Heden niet meer zo, en dorpen zullen zich hernieuwd op de kaart zetten.
Doordat veel productie van ver weg komt, en nauwelijks meer plaatselijk verkocht wordt is er geen reden meer om even de fiets te nemen, om voor wat groente, fruit en zuivel de boer op te gaan. En dat was vroeger zo aardig, helaas niet van deze tijd, waar alles zijn prijs heeft en bijna te glanzend in schappen ligt.

Dagpauwoog_500x375Bij het afgelopen weekend gehouden feest ‘Streu-obst Wiese’ door Nabu georganiseerd in Breberen, kon men ze wél bewonderen al dat prachtige en veelsoortige fruit.
Ooit gehoord dat er dergelijke peren bestaan: ‘Lederhose’ Birnen, peren dus met een streperige geel-groene aftekening? Ze waren natuurlijk van Zwitserse oorsprong!

Proeven dus dat fruit, bovendien werd er doorlopend gebakken, stroop gestookt, fruit geperst en muziek gemaakt en gezellig was het!  Veel was in de aanbieding, alleen voor deze dag!

Een heerlijke hoeveelheid peren en appelen ingeslagen van elk wat wils.

De enige spijt die gevoeld wordt is dat het fototoestel ontbrak om al dat fruit, waar nu dagelijks van genoten wordt vast te leggen. Uiteraard met de naam erbij, want dit komt men bijna niet meer tegen.

Het is de Nabu weer gelukt om naast het jaarfeest ook de prachtige cultuur voor het voetlicht te brengen.
Ook op BBC 2 in het programma ‘Autumn watch’ en tevens in ‘Gardeners world’ werd aan de ‘Orchards’, engels voor boomgaard, aandacht besteed.  Ook hier de overtuiging van de natuurwaarde. Omdat iedereen vroeger zijn boomgaard had, bleven veel fruitsoorten bewaard voor de toekomst.
Nu maar hopen dat het belang ook doordringt tot bestuurders van Gemeente Onderbanken en provincie.
Bij Nabu RSK op internet vindt u meer informatie over de ‘Streu-Obst Wiese’.

Aanstaande zaterdag kunnen we weer vooruit, want er is weer een Natuur-werkdag georganiseerd.
Samen met Nabu. Inlichtingen te vinden bij IVN en Nabu.
Tot ziens in onze schitterende natuur!

Dit bericht is geplaatst op Friday, October 31st, 2014 om 21:30 onder Nieuws. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie