Vleermuis vondsten en wat doe je ermee?

Door de NABU werd dit bericht naar buiten gebracht over de vleermuizen die in de omgeving wel eens gevonden worden.

Deze dieren hebben het nu zeer druk met de jongen groot te brengen en nieuwsgierige jongen kunnen wel gemakkelijk uit hun verblijf vallen en dat betekent meestal een snelle dood. Meestal is het een kat of ander dier dat zich erover ontfermt.

De vleermuizen die hier worden gevonden zijn echter meestens van de soort dwergvleermuis en die zijn niet groter dan uw duim in volwassen vorm.
Omdat de soort bij onze oosterburen en ook hier streng beschermd is, adviseert de NABU om werken aan gebouwen tot september uit te stellen.

Vleermuizen zijn zeer nuttig, hun eetlust maakt dat zij enkele honderden tot duizenden kleine insecten verorberen.

ADVIES VAN DE NABU:
Indien U een vleermuis vindt, neem het direct op met een doek en plaats het diertje in een kartonnen doos. Geef het beestje te drinken door een pipet, of een rietje met water, tegen de neus te houden. Het dier zal graag drinken en heeft het nodig.
Als het donker wordt plaatst U de doos liefst dicht bij de plek waar het gevonden is, onbereikbaar voor katten, dus van de grond af.

Mijn eigen ervaring bij een grootoorvleermuis ziet U in het fotoalbum.
Nadat het avond was geworden heb ik deze volwassen vleermuis met een klein zetje weer aan het vliegen gekregen.

Meer advies over vleermuizen vindt U op de website van de NABU.

Dit bericht is geplaatst op Friday, July 9th, 2010 om 13:25 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie