Vragen aan de Provincie over graften en de dassenburcht

Als gevolg van de slechte leefsituatie rondom de Das in Bingelrade is er contact geweest met medewerkers van de Provincie Limburg.
Voorheen was bij Das en Boom om informatie gevraagd.
Zij zijn eenduidig in hun antwoord en komen op voor de Das en zijn leefgebied.

De das, zoals in het vorige artikel hierover geschreven zit al in een landbouwperceel te graven. De grenzen echter zijn niet meer als vanouds, de overgang is weggeploegd.

Volgens de medewerker van de Provincie zijn de graften redelijk goed beschermd.
De overheid staat het gebruik van gif, zoals ‘Roundup Up’ toe, maar enkel op eigen terrein. Bovendien is er een zorgplicht buiten het eigen terrein.
Men is verplicht de windrichting in de gaten te houden en van de kant af te blijven!
De landbouwer kan voor de das een gedoogovereenkomst sluiten, met een vaste vergoeding per jaar voor de gederfde inkomsten op zijn perceel.
Gemeente zou bovendien verplicht zijn schade te herstellen aan een graft die doorgestoken of beschadigd is.
Het klinkt aannemelijk, maar werkt het ook zo?

Een doorverwijzing naar een ander medewerker geeft niet meer duidelijkheid.
De Gemeente plaatst enerzijds wel borden met de tekst: Houdt afstand tot de burcht van de das, honden aanlijnen, op het pad blijven enz. Dit bord is geplaatst bij het pad: Op de Waart.
Anderzijds bij deze grote burcht zie ik geen bord staan en blijft het verborgen voor de burger, wat zich hier afspeelt.
De burcht mag dan wel beschermd heten, maar zijn leefomgeving slinkt zoals een slinkende ijsberg. Dit is niet de enige overeenkomst van de Das met kleine Knut.
Knut was het ijsbeertje geboren in gevangenschap die een grote schare bewonderaars trok. IJsberen zijn familie van de Das en hebben het zwaar.
Waarom zou deze das in de problemen moeten komen?

Dit bericht is geplaatst op Monday, June 20th, 2011 om 16:49 onder Oud. Ontvang updates via de RSS 2.0 feed. Laat hier beneden een reactie achter.

Plaats een reactie